2006/09/24

1. design et typo

1 éves a Design et typo blog - Peter Gabor blogja. Peter Gapor grafikus, tipográfus, portfóliója itt megtekinthető. Már ez az anyag önmagában is nagyon tiszteletre méltó



Több oka is van, hogy erről megemlékezzünk itt. Egyrészt az általunk talált tipográfiai blogok között ezt találjuk a LEGJOBB-nak, legfontosabbnak, állandóan idézzük, hivatkozzunk linkjeire. Másrészt a témák felvetése, feldolgozása rendkívül alapos, a szemlélete nagyon közel áll hozzánk. Harmadrészt létrehozott egy vizuális archívumot, ahova összegyűjtötte a számára fontos tipográfiai dokumentumokat, ezeket alapműveknek tekinthetjük, ez a gyűjtemény folyamatosan bővül.

Akkor nézzük részletesebben először ezeket a gyűjteményeket, tekinthetjük ezeket az oldalakat tankönyveknek, példatáraknak, amiket úgy gondolom fontos lenne minden tipográfiával, tervezőgrafikával foglalkozónak, illetve ezt tanulóknak kötelezővé tenni:

Orosz grafika a 20-as években



Hermann Zapf: Manuale Typographicum



Herbert Lubalin - art director, graphic designer and typographer



The graphic language of Neville Brody



David Carson: The end of print



Gábor Pál párizsi munkái (1956-1992)



Armin Hoffmann: Graphic design manual



Top Symbols and Trademarks - Franco Maria Ricci & Corinna Ferrari (1973)



Kesselkramer: 2 kilo



Processus élémentaires de dessin et de mise en forme - Les cours fondamentaux de l'école des arts décoratifs de bale



Westwaco - papermintakönyv (1956-1961)



Igrashi



Lou Dorfsman



Photolettering - katalógus (1971)



Edward M.Gottschall: Typographic Communications Today (ezt nem is olyan régen már ajánlottunk.



Egyébként maga a Peter Gabor is összefoglalta a galériában található anyagait az egyik bejegyzésében. A galériában található anyagokhoz természetesen (mármint Peter Gabornal természetes) részletes bemutatás, elemzés is tartozik, sokszor több részes sorozatokban foglakozik a témákkal. Ha valaki a fent említett blogbejegyzés akar kiindulni, hogy a hozzájuk tartozó cikket is megnézze, akkor kattintson ide!



Tipográfiával problémákkal több cikke is foglalkozik, ezek közül kettőt újraszerkesztve publikált újra most szeptemberben:
Az egyik a Garamond vs Garamond című cikk, amelyben a nagyobb betűcégek garamond betűit hasonlítja össze (Garamond Simonicini, Adobe Garamond, Garamond Monotype, Garamond Berthold, Garamond ITC, Garamond Stemple). Ennek a sorozatnak van egy Helvetica vs Helvetica része is!



A másik ilyen cikke tipográfiai olvashatóságot elemzi, néhány betűtípust kiemelve, kitéérve a talpas illetve talpatlan betűtípusokra, az abc betűire, a betűszárakra, betűvágásokra, az alap és a betű színére.



Még fontosnak tartok két cikkét, ez egyik a szóköz - betűköz problémájával foglalkozik két részben: 1. rész és a 2. rész



A másik fontos cikke a Times New Roman - Stanley Morison munkássága, ameklyet 5 részben olvashatunk: 1. rész| 2. rész| 3. rész| 4. rész| 5. rész



Petre Gabor cikkeit máshol is olvashatjuk, egy ideje állandó szezője az étapes blogjának, ahol már néhány magyar oldalról is közölt cikkeket.


Végül, ha egy blognak lehet ilyet mondani: Happy Birthday! És olvassuk, nézzük gyakran: Peter Gabor: design et typo.

Nincsenek megjegyzések: