2007/09/03

Operina


La Operina - egy 32 oldalas kis könyvecske. A könyv fatábláról nyomtatott könyv, 1522-ben jelent meg, szerzője Ludovico Vicentino degli Arrighi (1475-1527). Könyvében a pápai kancelláriában használatos írást mutatja be.
A könyv letölthető pdf formátumban az operina.com (free eBook kiadó) oldaláról (és még egy-két más csemege is). Vagy megnézhető egy online kiadás a Type, handwriting, and lettering oldalán, fordítással (angol), magyarázatokkat. Ezen az oldalon is érdemes körülnézni! Vagy akár meg is vehető (igaz, csak az 1533-as második kiadás) itt, a 97-es tétel.
Betűjét később újrametszették: Frederick Warde - Arrighi néven, (ez a betű újra kapható a Dale Guild Type Foundrynál, a matricáit is megnézhetjük). Majd ezt használta fel Bruce Rogers a Centaur betűtípus kurzívjának. Vagy Jonathan Hoefler betűje a Requiem, (75 ligatúrával!). Vagy a P22 Operina, (érdemes megnézni a pdf mintalapját). És Aldus Manutius, és Stanley Morison és Poliphilus és Blado és Adobe Jenson és folytathatnánk... De nagyon elkalandoztunk. Tehát a könyv pdf-ben: itt.

Nincsenek megjegyzések: